Stichting Speelgoed Nederland slaat alarm

Gepubliceerd

19 september 2022

Bron

Stichting Speelgoed Nederland
Overweldigend aantal illegale speelgoeditems komen aan in Nederland.

Gisteren maakte de Nederlandse douane bekend dat ze ruim 130.000 stuks illegaal Huggy Wuggy-speelgoeditems hebben onderschept, bestaande uit knuffels, sleutelhangers en gadgets.

Gisteren maakte de Nederlandse douane bekend dat ze ruim 130.000 stuks illegaal Huggy Wuggy-speelgoeditems hebben onderschept, bestaande uit knuffels, sleutelhangers en gadgets.

Emile Kalis, van Stichting Speelgoed Nederland en organisator van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar, wil benadrukken waarom het zo belangrijk is dat dit soort speelgoed wordt vernietigd. Want veel van dit speelgoed is bedoeld voor kinderen, ook jonge kinderen, die het speelgoed wel in hun mond stoppen. Onderdelen kunnen losraken wat voor verstikking kan zorgen, en stoffen kunnen giftig zijn. ‘Het is gewoon misdaad’, aldus Kalis. ‘Het is vrij simpel: namaak is diefstal. Daarnaast is dit soort illegaal speelgoed niet getest, wat echt een gevaar voor de gezondheid kan opleveren. De kans is groot dat de illegale markt niet de juiste, veilige en goedgekeurde materialen gebruiken en dat onderdelen los kunnen raken.

Wat het voor de consument zo verwarrend maakt is dat dit speelgoed wel het CE-logo heeft, wat er ook illegaal op gedrukt wordt’ aldus Emile.
De CE-markering geeft aan dat het product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Dit logo wordt echter ook gebruikt op namaak speelgoed, waardoor het soms niet van echt te onderscheiden is.

Hoe zorg je er dan voor dat je getest, en dus veilig speelgoed koopt? Emile legt uit: ‘Koop je speelgoed via de bekende speelgoedzaken en webwinkels. Weet waar je koopt. Als je gaat zoeken op puur de laagste prijs, kom je vaak uit bij een onbekende webshop buiten Europa. Dan kun je er vanuit gaan dat het om niet getest speelgoed gaat. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat het vaak ook.’

Stichting Speelgoed Nederland staat voor Goed Speelgoed. Met het keurmerk Speelgoed van het Jaar weten consumenten dat ze goed en veilig speelgoed hebben gekocht, dat voldoet aan de Europese standaarden. Daarnaast is het origineel, geen namaak, biedt het optimaal veel speelplezier en draagt het bij aan de ontwikkeling.