Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent megastores in Nederland

Gepubliceerd

18 maart 2023

Bron

Stichting Speelgoed Nederland

De komst van de Ierse speelgoedketen Smyths Toys laat zien dat we voor speelgoed weer naar de speelgoed winkel gaan. Niet alleen voor kinderspeelgoed maar ook voor Kidult speelgoed.

20 megawinkels in Nederland
Smyths Toys is voornemens 20 megawinkels te openen in Nederland. De speelgoedketen nam in april 2018 de ruim negentig winkels van Toys’R’Us in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland over. Afgelopen zomer kwamen daar nog eens 41 winkels in Frankrijk bij, van PicWic Toys.

In Amsterdam strijkt de keten neer in winkelcentrum Akerpoort en in Rotterdam komt Smyths Toys in winkelcentrum Bigshops. Het gaat in beide gevallen om winkels van zo’n 1900 vierkante meter.

Fysieke speelgoedwinkels trekken weer meer klanten
Na zware tijden voor de speelgoed winkels -Bart Smit verdween uit het straatbeeld en in 2019 ging marktleider Intertoys failliet- is Intertoys er weer, overgenomen en afgeslankt door het Amsterdamse Mirage Retail.
“In 2021 hebben we een heel gezonde winst gemaakt,” zegt Intertoys directeur Eddy Assies, “in 2022 nog wat beter. De omzet ligt, inclusief die van 72 franchisenemers, rond de 250 miljoen. De afgelopen drie jaar hebben we zelfs 25 winkels geopend en 15 franchisers toegevoegd. Mensen vinden online kopen minder gezellig. Een cadeau samen uitzoeken is leuker in een echte winkel.”

Kidult is populaire categorie bij Speelgoed van het Jaar Verkiezing
Kidult is de nieuwe trend in de speelgoedwinkels. Kidult is de samentrekking van Kids en Adults; speelgoed voor volwassenen. En waarom niet, waarom stoppen met speelgoed als je ouder wordt. Bordspellen hebben daarin de toon gezet, momenteel gevolgd door merken die tevens speciale collector items maken. De opdrachten zijn vaak moeilijker, de stukjes kleiner en de speeltijd langer, maar spelen blijven we! Bouw -en knutselspeelgoed is er in vele soorten en maten voor volwassenen. Nadenken, creatief zijn, de hersens laten kraken is goed voor alle leeftijden. Spelen houdt ons fit!

Bij de afgelopen Speelgoed van het Jaar Verkiezing heeft de vakjury 3 winnaars gekozen. Benieuwd wie dat zijn? Bekijk hier de Speelgoed van het Jaar 2022 Kidult winnaars!