Barbie-film breekt records in Nederland

Gepubliceerd

21 juli 2023

Bron

Stichting Speelgoed Nederland

Barbie is de magische grens van 1 miljard dollar aan box office gepasseerd en is hiermee is de eerste film van een solo vrouwelijke regisseur die zoveel geld in het laatje weet te brengen.

 

De 40-jarige regisseuse Greta Gerwig schrijft hiermee geschiedenis. Barbie heeft namelijk het snelst van alle Warner Bros Pictures-films óóit, de 1 miljard dollar aangetikt. Na zeventien dagen al. Met meer dan honderd jaar aan Warner Bros films, waaronder Harry Potter en het werk van Christopher Nolan is dat een prestatie van formaat; filmgeschiedenis.

In de film Barbie, gebaseerd op de wereldberoemde pop, zijn onder anderen Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera en Kate McKinnon te zien.

De eerste Barbie modepop werd in 1959 uitgebracht door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. Als ‘geboortedatum’ van Barbie geldt 9 maart 1959. Op die dag werd de pop geïntroduceerd bij de inkopers op de “1959 Toy Fair” in New York.

De bedenker van Barbie is Ruth Handler, één van de oprichters van Mattel. Ze zag haar dochter Barbara met een papieren aankleed pop spelen. Dat bracht haar op het idee om zo’n pop in 3D te maken. Toen Handler in Zwitserland de pop Lilli vond, die ontworpen is door een Duitse fabrikant, besloot Mattel om de rechten te kopen en zo’n soort pop in de Verenigde Staten uit te brengen.

De pop is uiteindelijk vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van Handler. Dat is dus Barbie!

De eerste Barbie pop had blond haar, in een soort knot staart. En een zwart wit gestreept badpak. In haar voeten had ze een soort buisjes waarmee ze op de standaard kan staan. Nog in het zelfde jaar werd de tweede Barbie uitgebracht. Qua uiterlijk was ze niet veranderd, maar door een nieuwe constructie in de oksels hoefden er geen gaten meer in de voeten of schoenen gemaakt te worden.

In Nederland kreeg de eerste Barbie een regenmantel over haar tricot badpak.

Twee jaar na de ‘geboorte’ van Barbie ontstond de mannelijke pop Ken. Later volgden ook nog een Afro-Amerikaanse pop (1968) en een pop in een rolstoel (1997).

Originele barbiepoppen zijn alleen te verkrijgen bij de echte speelgoedwinkels. De Chinese online versies zijn 100% namaak, mogelijk giftig, gaan meestal snel kapot en zijn zonder garantie. Goed Speelgoed koop je bij de speelgoedwinkel. Met garantie.

 

Bronnen: wikikids, wikipedia, getty images