Ontwerp het Kinderboekenspel

Periode

20 juni 2023 t/m 5 november 2023

Welkom bij: ontwerp het kinderboekenspel 2023
lezen, ontwerpen & spelen!

 • Kies en lees jullie favoriete kinderboek.
 • Ontwikkel een spel op basis van dat boek.
 • Doe mee en wie weet gaat jullie spel naar de grote finale!

Is gestart

WIE ORGANISEREN DE WEDSTRIJD?

Deze ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd door de Verkiezing Speelgoed van het Jaar en de Stichting CPNB met de Kinderboekenweek.

Lezen en spelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en dankzij de samenwerking worden kinderen gestimuleerd te lezen en creatief te denken en bezig te zijn. Het belangrijkste onderdeel van de samenwerking is de wedstrijd voor basisschoolleerlingen om een spel te ontwerpen rondom hun favoriete kinderboek.

Leerkrachten, zet de Kinderboekenspelwedstrijd in de agenda voor het nieuwe schooljaar!

 • Schrijf je nu vast in met je school
 • Jullie hebben tot en met 15 oktober om aan een uniek kinderboekenspel te werken
 • Dit is een superleuk handvaardigheidproject
 • Stimuleer de creativiteit van de kinderen
 • Doe mee aan deze unieke wedstrijd!

WIE KAN ER MEEDOEN EN WAT HOUDT DE WEDSTRIJD IN?

 • Elke school, elke klas, elk kind tot met met groep 8 van schooljaar 2023/2024 kan meedoen.
 • Ontwikkel een spel op basis van jullie favoriete kinderboek vanaf 1 september tot 15 oktober 2023 (Begin nu vast met brainstormen!)
 • Vanaf 15 oktober kunnen jullie je spel pitchen tijdens een interactieve Zoom-presentatie.
 • Doe mee, en wie weet plaatsen jullie je voor de grote finale op 4 november tijdens het Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht waar een vakjury de winnaar der winnaars gaat kiezen.
 • Het leukste en beste spel dat wint wordt echt geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf en verkocht in de winkel.

Het thema van de Kinderboekenweek in 2023 is
‘Bij mij thuis’.

Bekijk de nieuwe speciale Kidsweek krant van Top1Toys

Download

En zie onze oproep “Op advies van de juf” op pag. 12.
Doe mee en maak je eigen Kinderboekenspel!

HET WINNENDE ONTWERP KOMT MISSCHIEN ECHT IN DE WINKEL

Een droom kwam uit voor de toen 8-jarige Maxim uit België die in 2021 het spel MaXimaal ontwikkelde. Hij was op zoek naar een leuke manier om de tafels te oefenen. Dat heeft geleid tot dit kaartspel wat in 2121 is uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar in België in de categorie educatieve spelen. Inmiddels is het spel is al 40.000 keer verkocht! Maxim schenkt per verkocht maXimaal-spel 50 eurocent aan KiKa (Kinderenkankervrij).

Alles is mogelijk, iedereen kan een spel maken, dit is jullie kans!

Het leukste en beste spel dat wint, wordt daadwerkelijk geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf en verkocht in de winkel.

WAAROM JOUW SCHOOL MEE MOET DOEN

 1. De winnende school krijgt een vet speelgoedpakket.
 2. Het leukste en beste spel dat wint, wordt daadwerkelijk geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf en verkocht in de winkel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de school.

Hou deze pagina in de smiezen voor nieuwe & aanvullende informatie over de kinderboekenspelwedstrijd!

De wedstrijd is meer dan zomaar een wedstrijd: alle basisschool kinderen kunnen meedoen; iedereen is creatief en heeft de kans een kinderboekenspel te maken gebaseerd op de kinderboekenweek en daarmee succes te hebben!

Over de Kinderboekenweek 2023

De Kinderboekenweek vindt plaats van 4 tot 15 oktober en heeft als thema ‘Bij mij thuis’.
Sanne Rooseboom schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en Yvonne Jagtenberg maakt het Prentenboek van het Kinderboekenweek.

Over de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initieert CPNB diverse campagnes en activiteiten. Dit gebeurt samen met Hebban.nl: de grootste lezerscommunity van Nederland die sinds 2021 onderdeel van de CPNB is. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek, Nederland Leest en Hebban.nl.

Over de Verkiezing Speelgoed van het Jaar

De eerste Verkiezing Speelgoed van het Jaar dateert uit 1974. De huidige opzet bestaat uit twaalf categorieën waarbinnen winnaars worden gekozen. Tijdens de Speelgoedweek van 14 tot 29 oktober besteden winkels meer aandacht aan het winnende speelgoed. De Verkiezing staat voor ‘Goed Speelgoed’. Dat is veilig om mee te spelen, origineel, geen namaak, kwalitatief, zo duurzaam mogelijk en inclusief; iedereen speelt mee! Op 4 en 5 november vindt in de Jaarbeurs het Speelgoed Festival plaats, met als prominent gezicht het Spellenspektakel.

De Verkiezing stimuleert spelen en kansen voor iedereen op dat gebied. Speelgoed ontwerpen is een droom van velen. Met deze wedstrijd wordt kinderen een unieke eerste stap geboden om een eigen spel te maken.

Neem voor meer informatie en verzoeken contact op met:
Stichting CPNB, afdeling publiciteit, Rozemarijn Visser
r.visser@cpnb.nl / 06 8286 0756

Neem voor meer informatie en verzoeken contact op met:
Speelgoed van het Jaar, marketing & communicatie, Emile Kalis
emile@speelgoedvanhetjaar.nl / 06 5475 6403