Ontwerp het Kinderboekenspel 2024

Periode

15 april 2024 t/m 9 november 2024

Welkom bij ontwerp het kinderboekenspel
lezen, ontwerpen & spelen!

 • Kies en lees jullie favoriete kinderboek.
 • Ontwikkel een spel op basis van dat boek.
 • Doe mee en wie weet gaat jullie spel naar de grote finale!

WIE ORGANISEREN DE WEDSTRIJD?

Deze ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd door de Verkiezing Speelgoed van het Jaar en de Stichting CPNB met de Kinderboekenweek.

Lezen en spelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en dankzij de samenwerking worden kinderen gestimuleerd te lezen en creatief te denken en bezig te zijn. Het belangrijkste onderdeel van de samenwerking is de wedstrijd voor basisschoolleerlingen om een spel te ontwerpen rondom hun favoriete kinderboek.

Leerkrachten, zet de Kinderboekenspel wedstrijd in de agenda voor het nieuwe schooljaar!

 • Dit is een superleuk handvaardigheidproject
 • Stimuleer de creativiteit van de kinderen
 • Doe mee aan deze unieke wedstrijd!

WIE KAN ER MEEDOEN EN WAT HOUDT DE WEDSTRIJD IN?

 • Elke school, elke klas, elk kind tot met met groep 8 van schooljaar 2024/2025 kan meedoen.
 • Ontwikkel een spel op basis van jullie favoriete kinderboek (Begin nu vast met brainstormen!)
 • Jullie kunnen je spel pitchen in een video welke in oktober naar alice@samenspelen.nl gestuurd mag worden. De pitch video is hét moment om jullie Kinderboekenspel te presenteren. Alleen de beste ontwerpen halen de finale.
 • Doe mee, en wie weet plaatsen jullie je voor de grote finale tijdens het Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht waar een vakjury de winnaar der winnaars gaat kiezen.
 • Het leukste en beste spel dat wint wordt echt geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf en verkocht in de winkel.

PITCHEN TIJDENS SPEELGOEDFESTIVAL

In oktober krijg je te horen of jullie spel de volgende pitch ronde heeft gehaald. Deze kanjers komen allemaal op zaterdag 9 november naar het Speelgoedfestival om nog één keer hun Kinderboekenspel te pitchen, nu live voor een vakjury. Eind van de dag wordt de uitslag bekend gemaakt. Dan maken we bekend welke 3 finalisten naar het Speelgoed Gala mogen komen op donderdag 14 november. Daar wordt de grote winnaar bekendgemaakt!

EEN PALLET VOL GOED SPEELGOED GAAT NAAR DE WINNENDE SCHOOL!

Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is
‘Lekker Eigenwijs’

Bekijk de nieuwe speciale Kidsweek krant van Top1Toys

Download

En zie onze oproep “Op advies van de juf” op pag. 12.
Doe mee en maak je eigen Kinderboekenspel!

HET WINNENDE ONTWERP KOMT MISSCHIEN ECHT IN DE WINKEL

Een droom kwam uit voor de toen 8-jarige Maxim uit België die in 2021 het spel MaXimaal ontwikkelde. Hij was op zoek naar een leuke manier om de tafels te oefenen. Dat heeft geleid tot dit kaartspel wat in 2121 is uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar in België in de categorie educatieve spelen. Inmiddels is het spel is al 40.000 keer verkocht! Maxim schenkt per verkocht maXimaal-spel 50 eurocent aan KiKa (Kinderenkankervrij).

Alles is mogelijk, iedereen kan een spel maken, dit is jullie kans!

WAAROM JOUW SCHOOL MEE MOET DOEN

 1. De winnende school krijgt een vet speelgoedpakket.
 2. Het leukste en beste spel dat wint, wordt daadwerkelijk geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf en verkocht in de winkel.

Hou deze pagina in de smiezen voor nieuwe & aanvullende informatie over de kinderboekenspelwedstrijd!

De wedstrijd is meer dan zomaar een wedstrijd: alle basisschool kinderen kunnen meedoen; iedereen is creatief en heeft de kans een kinderboekenspel te maken gebaseerd op de kinderboekenweek en daarmee succes te hebben!

Over de Kinderboekenweek 2024

De Kinderboekenweek vind plaats van 2 t/m 13 oktober en heeft als thema ‘Lekker eigenwijs!’. Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.

Pieter Koolwijk schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en Noëlle Smit maakt het Prentenboek van het Kinderboekenweek.

kinderboekenspel

Over de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initieert CPNB diverse campagnes en activiteiten. Dit gebeurt samen met Hebban.nl: de grootste lezerscommunity van Nederland die sinds 2021 onderdeel van de CPNB is. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek, Nederland Leest en Hebban.nl.

Over de Verkiezing Speelgoed van het Jaar

De eerste Verkiezing Speelgoed van het Jaar dateert uit 1974. De huidige opzet bestaat uit twaalf categorieën waarbinnen winnaars worden gekozen. Tijdens de Speelgoedweek van 14 tot 29 oktober besteden winkels meer aandacht aan het winnende speelgoed. De Verkiezing staat voor ‘Goed Speelgoed’. Dat is veilig om mee te spelen, origineel, geen namaak, kwalitatief, zo duurzaam mogelijk en inclusief; iedereen speelt mee! Op 4 en 5 november vindt in de Jaarbeurs het Speelgoed Festival plaats, met als prominent gezicht het Spellenspektakel.

De Verkiezing stimuleert spelen en kansen voor iedereen op dat gebied. Speelgoed ontwerpen is een droom van velen. Met deze wedstrijd wordt kinderen een unieke eerste stap geboden om een eigen spel te maken.

Neem voor meer informatie en verzoeken contact op met:
Stichting CPNB, afdeling publiciteit, Rozemarijn Visser
r.visser@cpnb.nl / 06 8286 0756

Neem voor meer informatie en verzoeken contact op met:
Speelgoed van het Jaar, marketing & communicatie, Emile Kalis
emile@speelgoedvanhetjaar.nl / 06 5475 6403