Kinderen ontwerpen speelgoed

Periode

4 april 2022 tot 31 december 2022

Komt jouw speelgoedidee in de winkel?
Heb jij een super idee voor een speelgoedartikel?
Droom je van jouw idee in de winkel?

Wist je dat Lego, Monopoly en Playmobil zijn bedacht door ‘mensen thuis’, creatieve mensen die hebben doorgezet? Mensen bij wie het gelukt is om een bedrijf te interesseren, of zelf een bedrijf te beginnen?

In alle gevallen hebben deze mensen de geschiedenis van speelgoed beïnvloed. Goed Speelgoed is kwaliteit en origineel. Geen namaak of de kopie van iets bestaands. Scholen doen mee aan deze editie van ‘Kinderen ontwerpen speelgoed’.

Schrijf je in met de school. Kinderen krijgen de kans om speelgoed te ontwerpen. Werk alleen of met klasgenoten aan jouw speelgoedidee. De vakjury van Speelgoed van het Jaar bekijkt alle inzendingen. Is jouw voorstel goed genoeg? Dan gaat het door naar de deelnemende speelgoedbedrijven.

Wie weet komt jouw idee in de winkel!
Goed Speelgoed sluit niemand uit. Iedereen doet mee.

Deelname vindt plaats vanuit de school.

 • Vanaf maandag 18 april start het project.
 • De einddatum van het project is 31 december 2022. Dan moet het ontwerp gereed zijn.
 • Inleveren kan door een videopresentatie en uitleg van het ontwerp door de makers. De presentatie telt ook mee binnen de beoordeling.
 • Het ontwerp wordt opgestuurd naar de organisatie van de verkiezing ‘Kinderen ontwerpen speelgoed’.
 • De beoordeling door de vakjury vindt plaats gedurende het gehele jaar.

De beste 5 ontwerpen
gaan door naar de finale

Deze 5 ontwerpen worden bekeken door een groep professionals van de speelgoedbedrijven. De absolute winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het tweede Nederlandse Speelgoed Gala begin november 2022.

12 TIPS
om speelgoed te ontwerpen

 • Schrijf je idee helemaal uit.
 • Bespreek je idee met mensen die je vertrouwt, zoals vrienden en je ouders.
 • Maak een eerste grove schets, met potlood op papier.
 • Doe stap 1 t/m 3 een aantal keren.
 • Bepaal wat nodig is om een prototype van je idee te maken.
 • Zorg dat materiaal en middelen aanwezig zijn.
 • Vraag mensen die je vertrouwt om je te helpen. Houd je idee zo veel mogelijk geheim.
 • Schrijf je idee helemaal uit: de omschrijving, de werking, waar het artikel uit bestaat. Deze omschrijving kan je registreren.
 • Ga aan de slag: werk aan je product en verbeter.
 • Test zo snel mogelijk een eerste versie.
 • Herhaal de stappen 9 en 10.
 • Presenteer je artikel op een leuk moment!

Het winnende ontwerp komt misschien echt in de winkel

In 2021 ontwikkelde de 8-jarige Maxim het spel MaXimaal in België, dat een winnaars speelgoed van het jaar werd en als deel van de opbrengst schenkt aan Kika. Alles is mogelijk, iedereen kan speelgoed maken, dit is de kans.

De winnende school krijgt in ieder geval een nader te bepalen speelgoedpakket en kaarten voor het Spellenspektakel in Utrecht, 4-6 november. Tevens komt een deel van de opbrengst ten goede aan de school.

WAAROM JOUW SCHOOL MEE MOET DOEN

Het project beslaat 3 onderdelen:

 1. scholen doen met hun kinderen mee aan ‘Kinderen ontwerpen speelgoed’, de wedstrijd
 2. scholen maken vervolgens kans op bezoek van mensen van de speelgoedbedrijven en het officiële Speelgoed lesprogramma, gemaakt door Kidsweek
 3. scholen dingen mee naar het verkrijgen van alle artikelen van de winnaars speelgoed van het jaar, de 48 artikelen na 6 september van de vakjury om te testen en stemmen voor de publieksprijzen. De stem van de school telt dan mee.

Goed Speelgoed sluit niemand uit!

De wedstrijd is meer dan zomaar een wedstrijd: iedereen kan meedoen, iedereen is creatief. Iedereen heeft een kans speelgoed te maken en daarmee succes te hebben, al was het alleen al thuis aan tafel.

Kinderen ontwerpen speelgoed komt volop in het nieuws!

Ismaïl Aghzanay en Angela Esajas zijn docenten van het jaar 2021 en helemaal gek van hun kinderen die allemaal uniek zijn, talent hebben en iets moois kunnen maken!

HEEL NEDERLAND GAAT VAN ONS HOREN

KINDEREN ONTWERPEN SPEELGOED WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR LOBBES, IDENTITY GAMES, ASMODEE, LEGO, BOTI, HET AD EN KIDSWEEK.

Kinderen Ontwerpen Speelgoed is onderdeel van het Samen Spelen plan.

Het Samen Spelen Plan is het plan van de bedrijven die actief zijn op de Nederlandse speelgoedmarkt. Het bestaat uit speelgoedprojecten met als doel speelgoed positief onder de aandacht, op een relevante manier voor media, verkooppartners en consumenten. Dat doel heeft maatschappelijke, sociale en commerciële kanten.

Het Samen Spelen plan staat voor Goed Speelgoed.
Goed Speelgoed betekent veilig en getest speelgoed, origineel en geen namaak, kwalitatief, optimaal plezier biedend en zo duurzaam mogelijk. Goed Speelgoed sluit niemand uit. Iedereen doet mee.